Referenser!

På den här sidan har jag bett några av mina uppdragsgivare, som kommit att bli mina vänner, att skriva lite om hur de har upplevt kontakterna med Stall Ragnarp och mig. Allt som står på denna sidan är skrivet av de undertecknande personerna.

 

HÄSTTOKIG

Det hela började för ca fem år sedan när jag, en medelålders "hösäck" skulle rida lektion på min travhäst Lady Quick. Tror ni jag var nervös? Det var fem kilometer till ridskolan i Tvååker. Jag var totalt slut när vi kom fram, benen skakade och svetten rann. Hade jag kunnat skulle jag ha ridit hem. När ridläraren, som hette Lena Börjesson, fick se oss var hennes första kommentar att ingen häst eller ryttare är omöjlig att lära. Första lektionen började med att jag och min häst försökte meja ner allt som stod i vår väg. Lena fick kasta sig i säkerhet ett antal gånger när jag försökte styra min häst runt fyrkantsspåret. Det var fullständigt omöjligt att få hastkraken att gå dit jag ville. När jag red hem den kvällen tänkte jag att aldrig mer ridlektion för mig.

Nu fem år senare rider jag fortfarande lektion en kväll i veckan för Lena.. Min travare sålde jag för något år sedan och då kunde hon fram- och bakdelsvändning, skänkelvikning samt gick snyggt och prydligt på tygeln. Nu har jag ett halvblodssto som var lika tokig när Lena började jobba med henne. Det första målet var talanghoppningen för 3-åringar på våren. Det gick jättebra. Andra målet var att visa henne på 3-års premieringen. Det var nog ingen som kunde låta bli att bli imponerad av Lenas fina uppvisning. Hon hade full kontroll på hästen och fick fram det bästa som den hade att ge. DET BLEV ETT DIPLOM!

Det tredje målet var att komma upp på ryggen och rida, för att kunna visa stoet på treårstestet ( för att få diplomet ). Detta var nu inte helt problemfritt. Hästkraken bara kastade av mig hela tiden. Lena hade gett sig sjutton på att jag själv skulle rida Cherie, som hästen heter, så när vi hade hållit på ett tag att försöka i paddocken fick vi tänka ut en annan lösning. Lena drog iväg med både häst och mig ut i skogen där det fanns några riktigt jobbiga backar. Lena höll i grimskaftet och jag smög mig upp i sadeln med hjärtat i halsgropen, men det var inga problem. Det gick hur bra som helst. Stackars Lena fick springa upp och ner i alla backar. Nu var det helt plötsligt inga problem längre unten det gick jättebra. Träningen inför treårstestet påbörjades med lite större självförtroende. De sista veckorna tränade vi två till tre gånger i veckan.

Så kom då den store dagen. Klädd i vita ridbyxor och svart ridkavaj, skulle jag, den medelålders "hösäcken", rida inför publik. Och tänk... jag klarade det och fick godkänt. Tack Lena för att du hjälpt mig klara detta. Det är otroligt vad det gör om man har någon som tror på en. Nu ska vi försöka kvala in Cherie till Breeder`s, men först ska hon föla till sommaren. Jag hoppas att Lena och jag kommer att fortsätta att vara både kompisar och ridlärare och elev i många år till.

Lena Svensson i Himle.

 

Horred 1999-04-09

För 13 år sedan köpte Lena den första hästen av oss. Vi upptäckte snart vilket bra handlag hon hade att uppfostra och träna hästar. Vi har därför anlitat henne till våra unghästar, som hon har tränat upp till kvalitetsbedömning. Lena har stort tålamod och är en bra psykolog och arbetar med lätt hand. Hon har börjat att arbeta med Natural Horsemanship. Vi rekommenderar andra uppfödare att anlita Lena, vi kan lämna de bästa vitsord.

Birgit och Lennart Andersson (uppfödare)