Hur vi arbetar!

Lena och Moonlight RC 883

 

Allt arbete som bedrivs på Stall Ragnarp går ut på kvalitet. Som absolut första sak kommer HÄSTEN. Dessutom är jag noga med att alltid vara seviceinriktad och sätta kunden i centrum. INGEN ska vara missnöjd.

Säkerhet är en viktig del i allt arbete med hästar. Då menar jag inte bara säkerhet för ryttaren utan även för hästen. Alla hagar på gården är inhängnade med elrep med el i. I alla hagar som gränsar till hingsthagar finns det dubbla staket i gränsen. Dessutom brukar jag placera hingstar på bete så långt bort från ston som möjligt. Hittills har det inte hänt några olyckor med hästar.

Det finns möjlighet att skicka hästar hit för visning vid premiering eller kvalitetsbedömning, tillridning, betäckning ( se. Hingstar ), fölning, betesgång samt inackordering. Fr.o m 2005 även seminverksamhet.Just för tillfället är alla platser upptagna men ett antal hästar säljs löpande och platser blir lediga allteftersom. Som kronan på verket ett ridhus med måtten 18X42 meter uppsatt och taget i bruk. Det är ett måste om man ska kunna arbeta med hästar och göra ett bra jobb året runt. Mer om detta finns på sidan " TACK".

När det gäller inridning och utbildning av unghästar är jag noga med att grunderna skall "sitta". Jag gör inga snabbjobb. Att rida in en häst kräver stort tålamod och görs således inte på en vecka, enligt min mening. Hästen måste få en chans att smälta allt det nya man presenterar för den. Jag ser noga till att allt som den unga hästen skall lära sig presenteras på ett lugnt och bestämt sätt, utan tvång, hjälptyglar eller hårda ord. Att hästen är färdig på marken innan man sitter upp är ett måste för mig. Arbetar man mycket från marken kommer ridningen sedan nästan av sig själv. En väl förberedd häst tar naturligtvis kortare tid att rida till. Men hellre en ohanterad häst än en som är fel hanterad. När jag får hit en häst för att arbeta med ser jag till att alla bitar kommer med. Jag tränar visning vid hand, terrängridning, arbete i paddock och lastning för att vänja hästen vid så mycket som möjligt. Dessutom försöker jag få alla hästar vana vid vatten. Jag vill att kunden ska få en så komplett utbildning av sin häst som möjligt. Fler och fler upptäcker vinsten av en sådan utbildning.

När det gäller betäckning av ston är det lika viktigt att vara noga och lyhörd. Det är inte bara hingsten det beror på om dräktighetsprocenten ska bli hög. Man måste "lyssna" noga till stona, inte betäcka i onödan och framför allt se till att följa upp sina ston. De allra flesta kollar sina ston med ultraljud för att konstatera dräktighet. Detta kan jag ombesörja här och alltså kan stoägarna hämta sina ston betäckta, dräktiga och klara. Det är dessutom en stor trygghet att veta att det inte föreligger någon tvillingdräktighet. I detta arbete är en bra veterinär värd guld. Jag samarbetar med veterinär Torbjörn Kettisen vars kunnnande jag värderar högt.

Det egna avelsarbetet försöker jag bedriva på samma sätt. Kvalitet skall genomsyra de individer som skall vara i avel. Det kostar lika mycket att föda upp en mindre bra häst som det kostar att föda upp en stjärna. Däremot är jag inte rädd för att prova nya kombinationer av goda individer (se avkommor ). För tillfället finns ett connemarasto och fyra halvblodsston i avel, varav alla har flera avkommor på gården. Unghästbeståndet består av en 3-årig halvblodsvalack, en 2-åriga halvblodsvalack, en 2-årig connemarahingst, ett 2-årigt ridponnysto, tre 1-åriga halvblodsston samt fyrahalvblodshingstföl. De nitton åren Stall Ragnarp existerat har 67 föl sett dagens ljus på gården och otaliga avkommor sålts och lämnat stuteriet till nya ägare. Det har inte varit svårt att sälja avkommor tack vare att hästarna varit av god kvalitet samt väldigt välhanterade och välridna.

Ytterligare ett 15-tal hästar har sålts för kunders räkning.

I denna bransch, liksom i alla andra är det av stor vikt med vidareutbildning och förnyelse. Som en konsekvens av detta har jag för att utvecklas arbetat med natural horsemanship i över 10 år. Detta är verkligen arbete med hästen i centrum. Jag har dessutom haft den otroliga turen att träffa på en bra lärare vid namn Jörgen Schwarts. Resultatet är enastående. Mina redan förut mycket lätthanterliga hästar har blivit självgående och många är de MYCKET TACKSAMMA HÄSTÄGARE som blivit hjälpta att lastträna sina hästar.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av de visdomsord som jag tycker säger så mycket:

" TILL MÄSTERSKAP GIVES BLOTT EN BANA

REN SOM SOLENS VÄG UTI DET BLÅ

ATT SYFTA UPPÅT OCH DET HÖGSTA ANA

MEN ALDRIG TRO SIG MÄSTARE ÄNDÅ "

C.A Ehrengranat, Chef för Flyinge 1814-1837.